MINDFULNESS-MEDITATIE (1/7)

Mindfulness-meditatie is een westerse uitvoering van Vipassana-meditatie, geÔntroduceerd door Jon Kabat-Zinn, John Teasdale, Zindel Segal e.a.. Zij waren in de zeventiger jaren op zoek naar verbetering van methoden bij behandeling van depressie. Al eerder hadden zij de invloed van denken en gevoelens en emoties op het ontstaan en instandhouding van depressie onderkend. Toepassing hiervan is de cognitieve gedragstherapie. Deze probeert bewustwording van depressie-veroorzakende gedachten en gevoelens te bevorderen en te komen tot constructieve gedachten en daarmee het verminderen van depressieve gevoelens.

Tijdens hun verblijf in boeddhistische kloosters in AziŽ in de zeventiger jaren maakten zij door langdurige beoefening van Vipassana-meditatie kennis met de effecten van mindfulness op hun eigen denken en gedrag. Terug in Europa combineerden zij mindfulness en cognitieve gedragstherapie tot Mindfulness-Based Cognitieve Therapy (MBCT) en Mindful Based Stress Reduction (MBSR).

Vipassana-meditatie wordt beoefend in het Theravada boeddhisme. Vipassana betekent in de dode Indische taal Sanskriet helder inzicht. Dit verkrijgt men door sati te ontwikkelen en dat betekent opmerkzaamheid. Sati is vanuit het Engels vertaald in mindfulness. Dat is opmerkzaamheid in het hier en nu. Het gaat daarbij om het ontwikkelen van zuiver gewaarworden en het onthechten aan de invloed van het Ego.


2  3  4  5  6  7